حسان بهرامی: با این اقدامات توانستم عربی عمومی کنکور را 100 بزنم ...

مطالعه

درس عربی در کنکور درسی سرنوشت ساز و مهم است که یک دانش‌آموز کنکوری با رعایت یک سری اصول می‌تواند تا حدودی خیال خود را از درصد بالای این درس در کنکور راحت کند.

من قصد دارم روش های مطالعه و تکنیک‌های تست‌زنی خود را در این درس بیان کنم. إن‌شاء‌الله که مورد استفاده دوستان عزیز قرار بگیرد:

این درس در دفترچه‌ی عمومی شامل بخش‌های مختلفی نظیر: ترجمه، درک مطلب، قواعد و ... می‌باشد که در ادامه به اختصار درباره آن‌ها صحبت خواهم کرد.

1.ترجمه: در این بخش، سعی می‌کردم"تمام جملات کتاب درسی را با دقت بخوانم، اما چگونه؟

در واقع، ابتدا لغات پایان کتاب را که متعلق به یک درس خاص بود، به‌طور دقیق مطالعه می‌کردم و تا جایی که ممکن بود، مبادرت به پیدا کردن ریشه‌ی سه‌حرفی کلمات می‌کردم تا بهتر آن‌ها را درک کنم.

بنابراین با این کار بر لغات درس مسلط می شدم و سپس متون کتاب را ترجمه می‌کردم. اما "آیا این‌گونه ترجمه کردن متون کتاب می‌تواند تضمینی بر پاسخ‌گویی به همه‌ی سؤالات ترجمه کنکور باشد؟ قاعدتاً خیر."شما علاوه بر ترجمه کردن کتاب درسی‌تان با روش فوق، باید در تست‌ها در صورت سؤال زیر کلماتی از قبیل:"جمع یا مفرد"،"معرفه یا نکره"،"افعال"،"ضمایر (به‌خصوص ضمایر متصل جری)،"اسم‌هایی که یک مضاف‌الیه و یک صفت به‌طور هم‌زمان به عنوان وابسته دارند"و ... خط بکشید که غالباً با ترجمه‌ی آن‌ها می‌توان به گزینه‌ی درست رسید. با این روش در بدترین حالت ممکن دو گزینه سؤال با اطمینان حذف می‌شود و شما به راحتی می‌توانید با مقایسه‌ی دو گزینه‌ی دیگر به دنبال تناقض بین آن دو باشید. به محض یافتن تناقض، به صورت سؤال رجوع کنید و به راحتی به جواب برسید. بدیهی است که با هر چه بیش‌تر تست کار کردن در این بخش، به تسلط بیش‌تری دست خواهید یافت.

2. درک مطلب: در این بخش،"معمولاً" لغاتی مستفاد است که شما آن‌ها را در لغت‌نامه‌ی کتاب درسی‌تان مطالعه کرده‌اید و در متن درس و تمرین‌ها هم بارها و بارها آن‌ها را به کار برده‌اید. البته ناگفته نماند که درک مطلب‌ها همیشه دارای تعدادی لغات جدید نیز هستند. من برای تسلط بیش‌تر روی درک مطلب و پاسخ‌گویی به هر 9 سؤال آن در کنکور، هر چند وقت یک‌بار درک‌مطلب‌های کنکورهای سراسری سال‌های قبل را کار می‌کردم. از آن‌جا که پاسخ‌گویی به سؤالات درک مطلب جنبه‌ی مهارتی دارد، حل درک‌مطلب‌های مختلف علی‌القاعده مفید فایده خواهد بود.

3. قواعد: در این بخش، ابتدا سعی می‌کردم جزوه‌ی معلممان را به‌طور کامل مطالعه کنم و سپس از کتب کمک درسی در تکمیل آموزه‌های ایشان استفاده می‌کردم. وقتی که تمام مطالب قواعد را یاد گرفتم، تمریناتی را که یک مرتبه ترجمه کرده بودم، از نظر قواعد هم بررسی می‌کردم. اما در حل تست‌های قواعد جای طرح یک سؤال باقی است: این که چرا یک دانش‌آموز کاملاً مسلط به قواعد در پاسخ‌گویی به سؤالات قواعد ناتوان است؟ در پاسخ به این سؤال باید بگویم که همان‌طور که به کارگیری قواعد در حل سؤالات ترجمه کارگشا است، ترجمه هم در حل سؤالات قواعد تأثیری انکارناپذیر دارد. در این‌جا است که باز هم به اهمیت والای ترجمه درس به درس، خط به خط و کلمه به کلمه کتاب درسی پی می‌بریم. البته علاوه بر به کارگیری قواعد و ترجمه در حل سؤالات قواعد، حل تست‌های متعدد از مباحث قواعد هم مثمر ثمر خواهد بود.

4. و اما نکته‌ی آخر: برای یادگیری هر چه بهتر قواعد زبان عربی  "حفظ کردن شعر" یک اصل مهم است.

چه بسا با حفظ دو بیت شعر بتوان تمام تست‌های مربوط به اعداد را حل کرد!:

ممیز بر عدد در سه جهت دان / ز سه تا ده همه جمع است و مجرور

ز ده تا صد همه فرد است و منصوب / ز صد بالا همه فرد است و مجرور

امیدوارم که توضیحات حقیر مورد استفاده کنکوری‌های زحمت‌کش، مخصوصاً داوطلبان کنکور انسانی قرار گرفته باشد.

"موفق و مؤید باشید،در پناه خدا"

منبع: قلم چی

اگر این مطلب برای شما مفید بود، با اشتراک آن در صفحات اجتماعی و یا فشردن دکمه گوگل پلاس (g+1) از ما حمایت کنید. همچنین اگر مایلید از ارسال مطلب جدید در وبلاگ مطلع شوید، ایمیل خود را در بخش عضویت وبلاگ وارد کنید.