چگونه شیمی را در کنکور 100 بزنیم؟
در این بخش شما را با نکاتی که امیر محمد شاهرخی، تنها کسی که در بین دو رشته ریاضی و تجربی در کنکور 93، درس شیمی را 100 زد، آشنا می کنیم. شما در این بخش می توانید با نکاتی که ایشان اشاره کرده اند به بخش های مهم شیمی، منابع و روش خواندن این درس آشنا شوید. خواندن این بخش را به همه شما دانش آموزان و داوطلبین کنکور پیشنهاد می کنیم.
روش مطالعه شیمی قلم چی
هر درسی برای مطالعه، روش خاصی دارد. بهکارگیری روش مناسب در هر درس موجب کسب نتیجهی مطلوب خواهد شد. به خاطر داشته باشید که مباحث برای مطالعه از روند ثابتی پیروی نمیکنند. نکتهی مهمی که باید به آن توجه داشت این است که هر فرد برای مطالعهی هر درس، شیوهی خاص خود را خواهد داشت؛ اما میتوان یک قالب مطالعهی کلی برای درسها تعریف کرد.
2. شیمی
شیمی جزء درسهایی است که دارای دو قسمت تحلیلی و حفظی است و باید با روش خاصی که شامل توجه به هر دو قسمت است، مطالعه و مرور شود. برای مطالعهی این درس توصیه میشود در مباحث تحلیلی، با مطالعهی درسنامهها مفاهیم را درک کرده و سپس شروع به تستزنی کنید و با تمرین و تستزنی به تسلط دست یابید. در مباحثی مانند استوکیومتری، ترمودینامیک، محلولها، سینتیک، اسید و باز و... حل تستها به تعداد زیاد و به صورت متنوع ایدهی حل بسیاری از مسائل را در ذهن شما ایجاد خواهد کرد و در جلسهی آزمون با صرف زمان کمتر و بهراحتی ایدهی حل مسائل به ذهنتان خواهد رسید. از خلاصهبرداری در هر دو قسمت این درس نباید غافل شد. تستهای کنکور سالهای گذشته سبب کسب نتیجهی مطلوب خواهد شد.
البته در این درس نیز سؤالات تشریحی کمک زیادی به یادگیری خواهد کرد.
روش امیر محمد شاهرخی تنها کسی که در کنکور 93، 100 درصد سوالات شیمی را پاسخ داد.
حتما تاکنون از سختی و وقت گیر بودن درس شیمی در کنکور سال 93 شنیده اید . در میان دانش آموزان رشته تجربی و ریاضی تنها امیر محمد شاهرخی منسب (رتبه 91 منطقه یک ، رشته تجربی از شهر تهران) توانست به صد درصد سوالات شیمی پاسخ صحیح دهد.
با او گپی در مورد روش مطالعه ی شیمی اش داشتم تا دانش آموزان دیگر با روش های مطالعه افراد موفق بیشتر آشنا شوند.
آیا برای درس شیمی دبیر خصوصی داشتید یا به آموزشگاه خصوصی می رفتید ؟
خیر من تنها شیمی را از طریق دبیر مدرسه مان آقای نفیسی یاد گرفتم که در اینجا از ایشان تشکر می کنم. ضمن اینکه برنامه امبرای مرور درس های شیمی پایه و پیش مانند سایر درس ها همراهی با برنامه آزمون های کانون بود.
مهم ترین منبع مطالعه ی شیمی شما چه بود ؟
اولین و مهم ترین منبع من قطعا کتاب درسی بود . بعد از اینکه بر روی کتاب درسی کاملا مسلط می شدم سراغ کتاب های دیگر می رفتم . اصلا خود کتاب های کمک درسی به شما کمک می کنند که تسلط شما روی کتاب درسی بیشتر شود.
تعبیر قشنگی به کار بردید . اصلا فلسفه به وجود آمدن کتاب های درسی هم همین است . آیا روش مطالعه شما برای درس های پیش و پایه متفاوت بود ؟
بله – من شیمی 2 و شیمی 3 را قبلا خوانده بودم پس به نسبت شیمی پیش وقت کمتری برای آن ها می گذاشتم . ابتدا یک مرور کلی روی مطالب شیمی پایه انجام می دادم تا مطالب برایم یادآوری شود و بعد سراغ تست زدن می رفتم . برای شیمی پیش مطالعه تشریحی ام برای ادراک اولیه مطالب بیشتر طول می کشید.
آیا روش خاصی برای مطالعه شیمی به طور کلی داشتید ؟
با توجه به نوع مبحث ، روش مطالعه ام متفاوت بود . برای مباحثی که بیشتر سوال ها از آن حفظی هستند نقش خود کتاب درسی خیلی پر رنگ می شود و باید به حفظ و مرور مطالب می پرداختم . ولی برای مباحثی که در آن مساله زیاد مطرح می شود ، تمرین کردن اهمیت پیدا می کند که من اینجا باید مساله های زیادی را با کمک کتاب های کمک درسی حل می کردم.
شما در حین کار کردن روی تست های شیمی چه می کردید ؟
من در حین تمرین تستی با سه دسته تست مواجه می شدم.
دسته اول تست هایی که آسان بود و به راحتی حل می شد. در این تست ها فقط جواب گزینه ای را چک می کردم و اگر درست بود رد می شدم .
دسته دوم تست هایی بودند که من آنها را درست حل می کردم ولی در حین حل آنها با چالش مواجه می شدم . به جواب تشریحی این تست ها اهمیت می دادم و نکات مهم را یادداشت می کردم.
دسته سوم تست هایی بودند که من به آنها جواب غلط داده بودم یا نتوانسته بودم جواب دهم. نکات این تست ها را برای خودم استخراج می کردم و در جاهای مختلف مانند کتاب درسی می نوشتم . ضمنا کنار این تست ها برای خودم علامت می زدم تا در آزمون های جامع آنها را مرور کنم.
در هفته چقدر برای شیمی وقت می گذاشتید ؟
در سال چهارم به طور میانگین 8 ساعت در هفته وقت می گذاشتم البته من نقطه ی قوتم شیمی پایه بود چون قبلا برای ورودی المپیاد آن را مطالعه کرده بودم و استراتژی من این بود که درسی که نقطه قوت من است در حد عالی نگه دارم . دانش آموزان می توانند با توجه به نقاط قوت و ضعف و استراتژی خود ساعات متفاوتی را برای این درس بگذارند.
شما مدال المپیاد دارید ؟
خیر
جالب است من افرادی را می شناسم که مدال المپیاد هم داشتند و نتوانستند به دلیل وقت گیر بودن محاسبات مساله ها به صد در صد سوالات پاسخ بدهند . شما چگونه این مشکل را حل کردید ؟
هر چقدر که بیشتر مساله حل کنید ، تسلط شما در مساله بیشتر می شود در نتیجه سرعت شما بالا می رود .من هم همین طور بودم . یواش یواش در حین تست زدن زیاد یاد گرفتم که به راحتی اعداد را گرد یا به هم تبدیل کنم تا راحت تر بتوانم محاسبات را انجام دهم. ضمن اینکه من در حل کلیه مسائل سال کنکورم به هیچ عنوان از ماشین حساب استفاده نمی کردم.
آیا به نظر خودتان نکته ای است که بخواهید به آن اشاره کنید ؟
فقط می خواهم به دانش آموزان بگویم از حل و بررسی تست های کنکورهای داخل و خارج کشور غافل نشوند. بارها شده که تست ها چه در داخل و چه در خارج تکرار شده اند . الگوهای طراحی تست ها مشخص و تکراری است.
منبع: قلم چی